Materiaalkeuze

Zolang sokken nieuw zijn, zien ze er prachtig uit. Door zowel gebruik als wassen zal de sokken beschadigen. Wol en katoen vereisen een niet te hoge wastemperatuur (zie wasvoorschriften bij de sokken).

Een paar verschillen: wol zal langer blijven glanzen dan katoen. Katoen wordt door veelvuldig wassen dof van kleur. Wol is op haar beurt weer minder duurzaam dan katoen en kan gaan pillen. Persoonlijk comfort is voor de meeste gebruikers de belangrijkste reden om te kiezen tussen wol en katoen. Wol kan veel beter vocht opnemen dan katoen en blijft er langer zeer verzorgd uitzien. Ter vergelijking: de meeste kunststofgarens nemen minimaal vocht op. Dat is prettig bij het drogen, maar een groot probleem voor mensen met flink transpirerende voeten.

Voor het sporten en het maken van lange wandelingen kan wol onprettig worden. Bij stevige belasting kunnen sommigen een branderig gevoel aan de huid ervaren. Anderen wil niets liever dan lopen op fijne wol, bij voorkeur op Merinowol.
Wol wordt door elk persoon anders ervaren. Merinowol is onder de wol soorten de wol die de minste irritatie geeft voor hen die er last kunnen hebben.

Uitstraling van de sok

Hoe gladder een sok (fijn breisel), hoe netter en hoe meer 'volwassen' dit overkomt. Sokken die uit een grover breisel zijn gemaakt, komen jeugdiger en minder formeel over. Voor kantoorgebruik zijn fijne en glimmende breisels het best passend voor een nette uitstraling.

Effen versus melange kleuren kunnen de gewenste uitstraling versterken. Effen kleuren ogen verzorgder en zakelijker. Melange kleuren ogen informeler en meer casual.

Noot over de getoonde kleur: De foto's gebruikt in deze site om de kleur details aan te geven zijn vergrootte details. De kleur kan per partij enigszins verschillen. Wol en gemerceriseerde katoen (fil d'ecosse) glanzen meer dan katoen en cool-vezel. Kleuren zien er in daglicht anders uit dan kunstlicht.