Last van slijtage

Niet alle voeten passen even mooi in de confectie schoenen. Een dikke sok of sok met badstofvoering of een sok met extra polstering (verstevigde vlakken) kan vormafwijkingen tussen voet en schoen opvangen. Op sommige plekken zit de schoen goed, maar op andere plekken levert ruimte op. Die ruimte is vaak prima op te vullen.

Is een voet kleiner dan de andere (veel voorkomend), gebruik aan een kant een dun inleg zooltje. De voet komt iets hoger te staan, waardoor de schoen beter aansluit. Slijten uw sokken het snelste bij de hiel, dan slipt ten minste een van uw twee voeten in uw schoenen.

Zitten beide schoenen zonder beweging om uw voet, maar heeft u toch last van drukpunten? Overweeg een iets grotere maat schoen en vul de ruimtes op met een iets dikkere sok. Een badstof voetbed kan daarvoor zorgen. Het vult de ruimte op en kan schokken waardoor de pijn ontstaat beter opvangen.

Hoe overmatige slijtage voorkomen?

Heeft u er vaak last van dat er gaten in uw sokken vallen. Dan kan het zijn dat uw voet te veel schuifruimte in de schoen heeft. Gebreide sokken van natuurlijke materialen (zoals wol en in iets mindere mate katoen) zijn behoorlijk gevoelig voor wrijving. Door wrijving tussen bijvoorbeeld teen en schoen wordt het garen dun gewreven met als gevolg gaten.

Wrijving is te voorkomen door schoen te kopen die goed bij de vorm van uw voet past. Veel passen en onthouden welke merken de beste pasvorm (schoenleest) voor u voet gebruikt. Daarnaast is er bij heel veel mensen een klein maatverschil tussen beide voeten. De wat kleinere voet schuift door de schoen of slipt bij de hiel. Los ruimte bij de kleinste voet op door deze op te vullen. Inlegzooltjes zijn in vele diktes te verkrijgen. U zult beter staan, minder glijden en veel langer plezier hebben van uw sokken.