Intolerantie

Alle materialen waar sokken van gemaakt worden, kunnen leiden tot irritaties. Irritaties die het meest voorkomen zijn rode huid (warmtevlekken), branderig gevoel, jeuk en kriebel of zelfs blaren. Verschillende materialen kunnen dergelijke huidirritaties veroorzaken. Overgevoeligheid is persoonlijk, dus voor ieder verschillend! Waar de een last van heeft, heeft de ander geen enkel probleem mee. Overgevoeligheid kan plotseling ontstaan terwijl u vroeger nooit problemen heeft gehad. Om erachter te komen hoe dat bij u werkt zal u moeten proberen met materialen, schoenen en sokdiktes.

Mogelijk irriterende materialen zijn wol, coolvezel (CoolMax), Latex (rubber), katoen of polyamide (nylon)

De mate van mogelijke irritatie is vaak ook nog afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Merinoswol is de minst irriterende vorm van wol. Ook katoen kent verschillende kwaliteiten. Coolvezel kan bij sommigen van branderigheid tot blaarvorming ontwikkelen. Ook bij polyamide (ook Nylon genoemd) zijn heftig kriebelende of zelfs allergische reacties bekend.

De meest voorkomende stoffen waar intolerantie en allergie voor kan bestaan behandelen we daarom hier.

Wol

Indien er wol is toegevoegd staat dit duidelijk aangegeven. Onder de wolsoorten is Merinowol de beste keuze. Merinoswol is de meest zachte wol met lange draden. Zij heeft de kleinste kans om tot irritaties te leiden! Falke gebruikt bijna uitsluitend Merinoswol, een veilige keuze. Burlington gebruikt fijne scheerwol in verschillende kwaliteiten afhankelijk van de dikte. Zie de details bij de sok.

Latex (rubber)

Dit materiaal wordt soms in heel kleine hoeveelheden gebruikt. Alleen bij toepassing van meer dan 2% is de fabrikant verplicht dit aan te geven op het etiket. Ook kleine hoeveelheden kunnen flink irriteren. U kunt bij ons géén sokken vinden die geschikt zijn voor mensen met latex-allergie, omdat wij het simpelweg niet kunnen garanderen dat deze stof er helemaal niet in zit.

Polyamide (nylon)

Dit materiaal wordt soms in heel kleine hoeveelheden gebruikt. Vanaf toepassing van 2% of meer is de fabrikant dit volgens Europese wetgeving verplicht om dit aan te geven op het etiket. Ook kleine hoeveelheden kunnen flink irriteren. Wij hebben uiteraard navraag gedaan bij onze toeleveranciers en fabrikanten. Echter krijgen wij over de minimale toevoegingen van nylon géén (bruikbaar) antwoord! Waarschuwing: U kunt bij ons géén sokken vinden die geschikt zijn voor mensen met polyamide-/nylon-allergie.

Advies: Intolerantie testen

Mocht u vermoeden dat u reageert op het materiaal in de sokken, dan is zelf testen de enige manier om erachter te komen. Was daarom beide sokken van een paar verschillend (bijv. met of zonder wasverzachter). Draag vervolgens beide sokken en ervaar de eventuele verschillen tussen beide voeten. Voor het beste resultaat maakt u een flinke wandeling of draagt u de sokken op een warme dag als uw voeten het zwaar hebben. Mocht er een overgevoeligheid zijn, dan zal de huid van beide voeten anders reageren. Voel het verschil en vergelijk de kleur van beide voeten direct nadat u de sokken heeft uitgedaan.

Twee zaken om rekening mee te houden bij zelf-testen:

  1. Conform Europese wetgeving zijn fabrikanten verplicht gebruikte materialen te vermelden als er tenminste 2% in het gehele product is verwerkt. Er kunnen binnen die 2% grens materialen zijn verwerkt die irritaties kunnen opleveren.
  2. Denk ook aan het effect van "fris ruikende" wasverzachters en in mindere mate wasmiddelen. Juist geurstoffen uit wasmiddelen en wasverzachters kunnen flinke irritaties geven. Niet volledig uitgespoelde (kunstmatige) geurstoffen veroorzaken de meeste problemen. Echter ook andere stoffen in de wasmiddelen kunnen tot problemen leiden, al komt dat minder voor.

Als u weet waar u niet tegen kan is de oplossing eenvoudig: vermijd in de toekomst deze stoffen!