De grootste in Falke en Burlington sokken.
of bel  030 - 228 20 11
Vragen? Klik hier

Materiaalkeuze

Wol versus katoen

 

Zolang sokken nieuw zijn, zien ze er prachtig uit. Door zowel gebruik als wassen zal de sokken beschadigen. Wol en katoen vereisen een niet te hoge wastemperatuur (zie wasvoorschriften bij de sokken).
Een paar verschillen: wol zal langer blijven glanzen dan katoen. Katoen wordt door veelvuldig wassen dof van kleur. Wol is op haar beurt weer minder duurzaam dan katoen en kan gaan pillen. Persoonlijk comfort is voor de meeste gebruikers de belangrijkste reden om te kiezen tussen wol en katoen. Wol kan veel beter vocht opnemen dan katoen en blijft er langer zeer verzorgd uitzien. Ter vergelijking: de meeste kunststofgarens nemen minimaal vocht op. Dat is prettig bij het drogen, maar een groot probleem voor mensen met flink transpirerende voeten.

 

Jeugdige versus nette uitstraling


Hoe gladder een sok (fijn breisel), hoe netter en hoe meer 'volwassen' dit overkomt. Sokken die uit een grover breisel zijn gemaakt, komen jeugdiger en minder formeel over. Voor kantoorgebruik zijn fijne en glimmende breisels het best passend voor een nette uitstraling.
Effen versus melange kleuren kunnen de gewenste uitstraling versterken. Effen kleuren ogen verzorgder en zakelijker. Melange kleuren ogen informeler en meer casual.

Noot over de getoonde kleur: De foto's gebruikt in deze site om de kleur details aan te geven zijn vergrootte details. De kleur kan per partij enigzins verschillen. Daarnaast is het technisch nog niet mogelijk de glans van het materiaal via een beelscherm/tablet/mobiele telefoon, 100% goed over te brengen. Wol en gemercerceerde katoen (fil d'ecosse) glanzen meer dan katoen en cool-vezel. Kleuren zien er in daglicht anders uit dan kunstlicht.

 

 

Intolerantie en allergiën voor materialen


Alle materialen waar sokken van gemaakt worden, kunnen leiden tot irritaties. Irritaties die het meest voorkomen zijn:

 • rode huid (warmte vlekken)
 • branderig gevoel
 • jeuk en kriebel
 • blaren (hoogst zelden)

 

Materialen die huidirritaties kunnen veroorzaken:

 • Wol

  Indien er wol is toegevoegd staat dit duidelijk aangegeven. Onder de wolsoorten is Merinoswol de beste keuze. Merinoswol is de meest zachte wol met lange draden. Zij heeft de kleinste kans om tot irritaties te leiden! Falke gebruikt bijna uitsluitend Merinoswol, een veilige keuze.
  Burlington gebruikt fijne scheerwol in verschillende kwaliteiten afhankelijk van de dikte. Zie de details bij de sok.
 • Latex (rubber)

  Dit materiaal wordt soms in heel kleine hoeveelheden gebruikt. Alleen bij toepassing van meer dan 1% is de fabrikant verplicht dit aan te geven op het etiket. Ook kleine hoeveelheden kunnen flink irriteren. Falke had tot 2009 op Sensitive Berlin en Sensitive Londen staan dat deze "gummy free" (rubbervrij) zijn. Die vermelding heeft ze weggehaald! Waarschuwing: U kunt bij ons géén sokken vinden die geschikt zijn voor mensen met latex-allergie.
 • Polyamide (nylon)

  Dit materiaal wordt soms in heel kleine hoeveelheden gebruikt. Vanaf toepassing van 2% of meer is de fabrikant dit volgens Europese wetgeving verplicht om dit aan te geven op het etiket. Ook kleine hoeveelheden kunnen flink irriteren. Wij hebben uiteraard navraag gedaan bij onze toeleveranciers en fabrikanten. Echter krijgen wij over de minimale toevoegingen van nylon géén (bruikbaar) antwoord! Waarschuwing: U kunt bij ons géén sokken vinden die geschikt zijn voor mensen met polyamide-/nylon-allergie.

 

 

Test het zelf

Zover wij weten zijn er voor alle sokgarens intoleranties en/of allergieën bekend. Mocht u vermoeden dat u reageert op het materiaal in de sokken, dan is zelf testen de enige manier om erachter te komen.

 • Was beide sokken van een paar verschillend (bijv. met of zonder wasverzachter).
 • Draag beide sokken en ervaar de eventuele verschillen tussen beide voeten.
  Voor de helderste resultaten: maak een flinke wandeling of draag de sokken op een warme dag als uw voeten het zwaar hebben.

Mocht er een overgevoeligheid zijn, dan zal de huid van een beide voeten anders reageren. Voel het verschil en vergelijk de kleur van beide voeten direct nadat u de sokken heeft uitgedaan.

Twee zaken om rekening mee te houden bij zelf-testen:

 • Conform Europese wetgeving zijn fabrikanten verplicht gebruikte materialen te vermelden als er tenminste 2% in het gehele product is verwerkt. Er kunnen binnen die 2% grens materialen zijn verwerkt die irritaties kunnen opleveren.
 • Denk ook aan het effect van "fris ruikende" wasverzachters en in mindere mate wasmiddelen. Juist geurstoffen uit wasmiddelen en wasverzachters kunnen flinke irritaties geven. Niet volledig uitgespoelde (kunstmatige) geurstoffen veroorzaken de meeste problemen. Echter ook andere stoffen in de wasmiddelen kunnen tot problemen leiden, al komt dat minder voor.
  Als u weet waar u niet tegen kan is de oplossing eenvoudig: weglaten.