0 € 0,00
 
 

Sokadvies voor uw voeten

Voeten zijn een belangrijk onderdeel van ieders gezondheid. Wie lekker loopt, heeft het een stuk gemakkelijker (goede basis). Lekker lopen heeft alles te maken met goed passend schoeisel én goede sokken. Wie wel eens last heeft van zijn voeten, weet hoe belangrijk dit is.


Sokadvies voor:

 • Gevoelige voeten 
 • Onregelmatige voeten
 • Transpirende voeten(vochtige voeten)
 • Vochtophopingen
 • Branderige voeten

En wie eenmaal gewend is om lekker te kunnen lopen, wil dat altijd.

 

Gevoelige voeten

 

Kwetsbare voeten en benen kunnen weinig druk verdragen. Falke heeft speciaal voor deze mensen de Falke Sensitive lijn ontwikkeld. Sokken met minimale drukpunten, anatomisch gevormd (L+R) met een zacht niet knellend boord. De sensitive sokken met comfort boord zijn in diverse varianten leverbaar.

Teennaad

Heel veel  Falke sokken, zeker de dunne sokken bevatten een handgekettelde teennaad. Met een naald wordt met de hand een draad door de lusjes geregen die naar de laatste breironde nog open staan. De handgekettelde teennaad is qua afwerking van de teennaad het mooiste van het mooiste. De twee eindjes worden met de hand afgestikt zodat deze zo vlak en dun mogelijk blijven (onvoelbaar). Om het risico van lokale ophoping van stof bij de kleine tenen uit te sluiten, is de Sensitive lijn voorzien van anatomisch gevormd teenstuk. De linker en rechter sok zijn verschillend van vorm om optimaal rond de tenen aan te sluiten zonder drukpunten.

Comfortboord

Om een sok omhoog te houden worden alle sokken voorzien van een elastische boord. De in deze band aangebrachte elastische materialen houden de sokken en kousen omhoog. Een iets te kort of te elastisch boord kan bij kwestbare benen gaan irriteren. Falke gebruikt voor de Sensitive lijn een speciaal gebreidt minder elastisch boord over een grotere breedte. Door het grotere oppervlak is minder druk nodig om de sok op te houden. Daarnaast is het boord veel vlakker gebreid voor een optimale drukverdeling. Er zijn geen "ribbels" meer die een afdruk in het been achter kunnen laten.

Falke Sensitive lijn is speciaal ontwikkeld voor gevoelige voeten.

 • vrij van drukpunten
 • anatomisch gevormd
 • zacht niet knellend comfortboord


Sensitive sokken/kniekousen zijn leverbaar als:,

 

 • Sensitive Londen: een 98% katoenen sok
 • Sensitive Malaga: 98% fil d'ecosse (gemerceriseerde katoen), een zomersok
 • Sensitive Berlin, een wol-katoenmix sok

Alle sokken worden gemaakt in zowel dames- als herenmaten.

 

Onregelmatige voeten

 

Niet alle voeten passen even mooi in de confectie schoenen. Een dikke sok of sok met badstofvoering of een sok met extra polstering (verstevigde vlakken) kan vormafwijkingen tussen voet en schoen opvangen. Op sommige plekken zit de schoen goed, maar op andere plekken levert ruimte op. Die ruimte is vaak prima op te vullen.

 • Is een voet kleiner dan de andere (veel voorkomend), gebruik aan een kant een dun inleg zooltje. De voet komt iets hoger te staan, waardoor de schoen beter aansluit. Slijten uw sokken het slenste bij de hiel, dan slipt ten minste een van uw twee voeten in uw schoenen.
 • Zitten beide schoenen zonder beweging om uw voet, maar heeft u toch last van drukpunten. Overweeg een iets grotere maat schoen en vul de ruimtes op met een in en de schoen iets dikkere sok. Een badstof voetbed kan daarvoor zorgen. Het vult de ruitem op en kan schokken waardoor de pijn ontstaat beter opvangen.

 

Overmatige slijtage voorkomen

Heeft u er vaak last van dat er gaten in uw sokken vallen. Dan is het zeker dat uw voet te veel schuifruimte in de schoen heeft. Gebreide sokken van natuurlijke materialen (zoals wol en in iets mindere mate katoen) zijn behoorlijk gevoelig voor wrijving. Door wrijving tussen bijvoorbeeld teen en schoen wordt het garen dun gewreven met als gevolg gaten.

Wrijving is te voorkomen door schoen te kopen die goed bij de vorm van uw voet past. Veel passen en onthouden welke merken de beste pasvorm (schoenleest) voor u voet gebruikt. Daarnaast is er bij heel veel mensen een klein maatverschil tussen beide voeten. De wat kleinere voet schuift door de schoen of slipt bij de hiel. Los ruimte bij de kleinste voet op door deze op te vullen. Inlegzooltjes zijn in vele diktes te verkrijgen. U zult beter staan, minder glijden en veel langer plezier hebben van uw sokken.

 

Transpirerende voeten

 

Transpirerende voeten (zweetvoeten) vergen extra zorg. Sommigen hebben daar meer last van dan anderen. Transpiratie (zweet) is onschuldig totdat stank ontstaat. De stank wordt veroorzaakt door micro-organismen die in de vochtige huid leven. Een gezonde huid geeft deze organismen minder kans. Ook bij vochtige omstandigheden.


Samenvattend voor minder vochtige voeten:

 • Minstens dagelijks voeten wassen met water en goed afdrogen.
 • Neem schone sokken na elke wasbeurt.
 • Sokken gemaakt van wol-katoenmix hebben de beste eigenschappen om vocht op te nemen.
 • Als u tegelijk dagelijks van schoenen wisselt (lerenschoenen, ook de binnenzool), moet er verlichting komen. U zult transpirerende voeten houden, maar de penetrante geur verdwijnt.


Samenvattend voor uw sokkenkeuze:

 • In dagelijks gebruik en op kantoor bieden wol-katoenmix sokken de beste combinatie tussen comfort, verzorgdheid en duurzaamheid.
 • Falke's wol-katoenmix sokken zijn zodanig gebreid, dat katoen op de huid zit en het zachte Merinowol aan de buitenkant.
 • Wol ziet er mooi, verzorgd en glanzend uit en neemt goed vocht op.
 • Katoen op de huid wordt door veel mensen als het meest comfortabel ervaren.

Sokken die vocht afvoeren/opnemen

Goede sokken kunnen helpen door het teveel aan vocht te absorberen. Wol kan tot 5 maal haar eigen gewicht aan vocht opnemen. Dat is duidelijk meer dan katoen! Voor extreem transpirerende voeten zijn katoenen sokken vaak onvoldoende. Wol wordt niet door iedereen verdragen en wol is minder duurzaam dan katoen. Dikkere sokken en/of sokken met een badstof zool kunnen uiteraard meer vocht opvangen dan dunnere sokken. Sokken met badstof zool zijn helemaal uit de kunst. Zij nemen het vocht op waar dat ontstaat, onder de voet. De ventilatie van gesloten schoenen is voor transpirerende voeten immers nooit voldoende om de huid droog te houden.

Voor het sporten en het maken van lange wandelingen kan wol onprettig worden. Bij stevige belasting kunnen sommigen een branderig gevoel aan de huid ervaren. Anderen wil niets liever dan lopen op fijne wol, bij voorkeur op Merinowol.
Wol wordt door elk persoon anders ervaren. Merinowol is onder de wol soorten de wol die de minste irritatie geeft voor hen die er last kunnen hebben.

Vochtophoping in de benen

 

Mensen die last hebben van een verminderde doorbloeding van hun benen merken dit aan dikkere benen en voeten. De vochtophoping wordt sterker bij weinig beweging en/of op warmere dagen.Steungevende of elastische kousen kunnen ervoor zorgen dat het vocht weer opgenomen wordt. Een vitaler gevoel is het effect.

Steungevende kousen worden ook aangeraden door vliegtuigmaatschappijen voor de langere vluchten. Tijdens langere vliegreizen kan vochtophoping plaats vinden in het onderbeen met een verhoogd risico op trombose (bloedstolsels in de bloedbaan). Met steungevende kousen wordt vochtophoping en daarmee de kans trombose beperkt.Falke heeft hiervoor de Support serie ontwikkeld, in deze serie is zowel een heren- als een damesmodel verkrijgbaar.

Niet voor spataderen

Steungevende dameskousen zijn niet ontworpen om spataderen te verbergen. Spataderen kunnen geholpen worden door de steun die de kousen geven.
Gaat het om uw spataderen visueel te verbergen, let dan op de dikte van de sokken. Het mooie van deze kous(De Falke Support-lijn) is dat anderen niet kunnen zien dat u speciale kousen draagt. De steungevende herenkousen zijn uiteraard wel dik genoeg. En ook bij de herensteungevende kousen ziet u niet dat het om bijzondere kousen gaat.

Branderige voeten

 

De oorzaken voor een branderig gevoel aan de voeten kan vele oorzaken hebben. Betreft het een branderige huid, dan is doorgaans veel verlichting te krijgen door het kiezen van de voor U beste materialen.
Ter controle: Krijgt u meer last als u uw voeten zwaarder belast en/of tijdens warme dagen? Een gevoel van branderigheid duidt op een geirriteerde huid.

Overgevoeligheid voor materialen

Overgevoeligheid is persoonlijk, dus voor ieder verschillend! Waar de een last van heeft, heeft de ander geen enkel probleem mee. Overgevoeligheid kan plotseling ontstaan terwijl u vroeger nooit problemen heeft gehad. Om erachter te komen hoe dat bij u werkt zal u moeten proberen met materialen, schoenen en sokdiktes.
Mogelijk irriterende materialen zijn

 • wol
 • coolvezel (CoolMax)
 • Latex (rubber)
 • katoen
 • polyamide (nylon)

De mate van mogelijke irritatie is vaak ook nog afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Merinoswol is de minst irriterende vorm van wol. Ook katoen kent verschillende kwaliteiten. Coolvezel kan bij sommigen van branderigheid tot blaarvorming ontwikkelen. Ook bij polyamide (ook Nylon genoemd) zijn heftig kriebelende of zelfs allergische reacties bekend.

 

Warme voeten

De hoeveelheid warmte die in de voet blijft hangen is afhankelijk van de schoen, sok en de zool. Een goede schoen voert warmte af en/of zorgt voor genoeg verse lucht. Het gebruik van niet ademende materialen zal zal een probleem eerder hinderlijk maken. Als een schoen slecht vocht afvoert, kan de oplossing gevonden worden in een beter absorberende sok.